Lucrari de primavara - Tunderea si stropirea de pomi fructiferi

 

Tunderea de pomi fructiferi este o prima operatiune ce trebuie efectuata in gradina. Perioada optima este la sfarsitul lui februarie- inceputul lui martie. Necesita cateva cunostinte, deoarece o taiere necorespunzatoare poate duce la deteriorarea pomului si la o productie slaba de fructe.

 

Tunderile de pomi fructiferi care se efectueaza la sfarsitul iernii – in perioada de hibernare a pomului- sunt un factor de invigorare pentru pomi.

 

Alegerea momentului in care se face tunderea este foarte importanta. Aceasta trebuie facuta astfel incat pomul sa nu sufere de pe urma ranilor cauzate de taiere (dupa inghet). Merii si nucii pot fi tunsi mai devreme, caisii, piersicii, prunii mai tarziu.

 

Ca regula se tund mai intai pomii fructiferi care infloresc mai tarziu, iar cei care infloresc mai repede se tund mai tarziu.


Deasemenea, pomii mai batrani se tund mai devreme, cei tineri mai tarziu caci sunt mai sensibili la frig. Exista mai multe tipuri de tundere a pomilor fructiferi:
Tundere de rarire: se elimina ramurile din interiorul arcadei, care sufoca. Nu este insa o tundere care invigoreaza prea mult arborele.
Tundere a ramurilor superioare: se elimina partea superioara a ramurilor. Permite dezvoltarea mugurilor inferiori si a celor de sub punctul de taiere, si duce la dezvoltarea ramurilor secundare ale pomului
Tundere de indepartare a ramurilor uscate: se inlatura toate ramurile uscate, rupte sau ranite.
Tunderea ramurilor principale: Aceasta se realizeaza doar in cazuri extreme.

 

Reguli de tundere:
Nu taiati prea aproape de trunchi. Astfel de taieturi sunt prea mari si intarzie vindecarea.

Nu taiati nici prea departe de trunchi pentru ca veti lasa un ciot urat, care poate fi usor invadat de insecte. Rana nu se va vindecat decat dupa ce ciotul este inlaturat.

Taiati oblic, astfel incat sa permiteti apei sa se scurga de pe rana.

Este de preferat sa ungeti rana cu mastic, astfel evitati aparitia putregaiului precum si inmultirea insectelor.

 

Stropirea de pomi fructiferi:Prima stropire preventiva se face la sfarsitul lui februarie cu produse pe baza de cupru- fungicid. La o saptamana de la prima stropire se face cea de-a doua cu Confidor Oil de primavara- insecticid. Ulterior de-a lungul anului se fac si alte stropiri, despre care vom vorbi in alt articol.