Rhododendronii- Sfaturi pentru ingrijirea lor

 

 

Cred ca oricine isi doreste un astfel de arbust in gradina, iar adevarul este ca in fiecare primavara suntem vrajiti de spectacolul de culori oferit de multitudinea de specii existente.

Putina lume stie cat sunt de dificil in ingrijit rhododendronii, si cat sunt de pretentiosi. Adevarul este ca ei nu se impaca nici cu solul din regiunea noastra, si nici cu conditiile climatice de aici.

Iata cateva reguli de baza care trebuiesc respectate daca iti doresti o astfel de planta in gradina ta:

  1. Cand sapi groapa pentru plantare, fa-o de 3 ori mai mare (pe latime, nu neaparat in adancime) decat balotul plantei. La baza pune niste pietris, va ajuta la drenarea solului. Poti planta arbustul un pic mai sus decat nivelul solului, realizand o mica movila, acest lucru previne stagnarea apei la baza.
  2. Pentru umplerea gropii, foloseste turba acida- rhododendronii au nevoie de un sol acid (Ph 4,5). Daca ai posibilitate amesteca turba cu ace de brad, pin sau molid si scoarta de copac maruntita. Turba si scoarta de copac le poti achizitiona de la furnizorul plantelor.
  3. Plantarea se face in zone umbroase si protejate, de preferat pe directia nord.
  4. Udarea se face des (2 ori pe zi cand este cald) si din abundenta. Nu uita sa pulverizezi regulat si frunzele, caci au nevoie de umiditate.
  5. Florile uscate trebuiesc taiate imediat sub baza florii, fara a deteriora mugurii nou formati.
  6. Folositi regulat (de 2 ori pe an primavara si vara) ingrasamant special de rhododendron. Ti-l recomand pe cel de la Compo, il gasesti in magazinele Hornbach. Nu presara ingrasamantul peste frunze caci le vei arde, pune-l direct la baza plantei. Acest ingrasamant il poti folosi si cand plantezi arbustul, punandu-l direct in groapa. Nu folosi ingrasamant pentru trandafiri sau flori de gradina, caci au alta concentratie NPK, nefavorabila rhododendronului.

Exista si unele specii de rhododendrol tolerante la solul alcalin (cum avem noi in Bucuresti). Printre acestea enumar: Rhododendron ‘Gomer Waterer’, Rhododendron ‘Graffito’, Rhododendron yakushimanum ‘Fantastica’, de regula sunt rhododendroni de talie mai mica (cresc cam 1 m in inaltime). Este insa foarte dificil sa te asiguri ca intr-adevar cumperi asa ceva, nu ai practic nici o certitudine.

Iti doresc mult succes, si o gradina de vis.

Cu drag,

Cristina