Amenajari gradini- Probleme de sol in Bucuresti

 

Cand vrei sa incepi sa faci o gradina, nu te gandesti doar la plante si cum le pui, gazon, irigatii, pavaj, etc, ci si la pamantul care il ai in gradina. De fapt cu asta incepi, si crede-ma este foarte important. De modul in care vei gestiona problemele de sol, va depinde buna dezvoltare a gradinii tale.

 

Daca ai terminat de construit pe solul respectiv si ai resturi de materiale de constructii, indeparteaza-le! E bine sa decopertezi cam 5-10 cm de pamant, daca acesta a fost puternic tasat de utilaje. Completeaza apoi cu pamant nou, negru si afanat (de padure), ai insa grija sa-l tavalugesti caci si acesta se va tasa in timp si risti sa ramai cu diferente de nivel.

 

Ph-ul solului din Bucuresti este de aproximativ 7. Atentie la plantele pe care le alegi. Din fericire majoritatea plantelor disponibile in Romania necesita un sol alcalin (Ph mare), exista insa si exceptii cum ar fi rhododendronul care are nevoie de un Ph in sol de 4,5.

 

Cea mai mare problema a solului din Bucuresti este drenajul. Solul este greu, argilos si se dreneaza greu. Solutia cea mai buna este crearea unui sistem de drenaj in gradina. Este vorba de o retea de tevi colectoare si cuve colectoare ce se monteaza sub pamant. Cel mai bine este sa apelezi la serviciile unor specialisti in domeniu, care iti vor oferi solutia cea mai buna pentru gradina ta.

 

In cazul in care gradina este deja facuta fara sistem de drenaj, si ai aceasta problema, solutia cea mai buna este ca la montarea plantelor sa pui in groapa pietris si pamant nou afanat. Poti monta planta chiar un pic mai sus fata de nivelul solului, facand o mica movila.

 

Daca ai sistem de irigatii, este bine ca aspersoarele ce uda gazonul sa nu ude si grupurile de plante, deoarece acestea din urma nu necesita o cantitate de apa atat de mare precum gazonul. Eviti astfel un conflict de interese, caci fie va fi prea multa apa pentru plante, si ele se vor inneca, fie va fi prea putina apa pentru gazon si acesta se va usca.

 

Un alt aspect cu care ne confruntam des, sunt buruienile. Este de preferat, ca inainte de a porni realizarea unei gradini, sa faci o ierbicidizare totala (iti recomand Clean Up- este pe baza de glifosat). Dupa uscarea buruienilor, se curata solul, iar plantarile sa fac cam la minim 3 saptamani dupa ierbicidizare.

 

Daca vorbim de o gradina in care deja exista plante, gazon, etc, atunci putem folosi ierbicid selectiv doar pentru gazon. Atentie ierbicidul selectiv pentru gazon, poate distruge si plantele ornamentale, deci acestea trebuie protejate. Un ierbicid selectiv bun este Dicopur. Exista si buruieni din aceiasi categorie cu gazonul (pirul de exemplu) ce nu vor fi combatute cu acest ierbicid. Din pacate singura solutie este indepartarea manuala a acestora.

 

Pentru buruienile aparute in straturile de flori, acestea trebuie indepartatemanual in mod regulat . Cea mai buna solutie pentru a evita aceasta problema, este montarea unei folii din agrotextil ce previne aparitia buruienilor inainte de a planta. Despre cum se monteaza aceasta folie, si cum se planteaza ulterior, voi vorbi intr-o sectiune ulterioara.