Amenajare gradini mici

 

         Proiectele de amenajare gradini mici pot fi foarte dificile, spatiul nu permite foarte mult, fiecare colt trebuie exploatat foarte bine, conditiile de lumina pot limititative, etc.

 

         Avem aici un exemplu al unui proiect de amenajare gradini mici, unde s-au dorit ca paleta de culori sa se armonizeze perfect cu restul ambientului.

 

Amenajare gradini mici

 

         Straturile de flori in culoare galbena aduc multa veselie si buna dispozitie in gradina, mai ales daca sunt combinate cu flori in culoare alba. Inainte insa de a planta toate aceste minunatii colorate, am asigurat o buna structura vizuala a gradinii, montant 5 grupuri a cate 6 Carpinus betulus (nr. 4 in schita)- planta pentru gard viu, perfect pretabila la tundere. Astfel intreaga structura a proiectului de amenajare gradini mici devine mai interesant, caci gardul viu nu confera o imagine unitara verde, insa creaza puncte vizuale importante in gradina.

 

         Langa grupurile de gard viu am montat cate un Clematis recta (culoare alba). Cele 2 merg foarte bine impreuna, fiind un limitator vizual unul pentru celalalt. Pentru Clematis am folosit 5 suporturi Chessington, suporturi din fier forjat in forma de umbrela.

         Inca de la sfarsitul lui februarie, sezonul este deschis de Helleborus cu floricele sale galbene. Pe urma, in primavara ochii tai vor fi incantati de explozia de culoare oferita de Euphorbia, ca mai apoi intreaga gradina sa se inverzeasca si sa aprinda treptat de culoare.

         Toamna va fi intampinata de speciile de ierburi decorative alese pentru acest proiect, precum Molinia caerulea Variegata- iarba cu frunzis crem panasat si de Sedum de toamna.

         In acest caz, pentru acoperirea zidului din gradina s-au folosit 2 tufe de
Euonimus panasat, montate in 2 ghivece Montenegro.

 

Plantele folosite pentru acest proiect sunt:

1. Hemerocallis citrina (Crini) culoare galbena 20 de bucati;

2. Clematis recta culoare alba 5 bucati, impreuna cu 5 suporturi Chessington;

3. Helleborus orientalis hybride culoare galbena 20 de bucati;

4. Carpinus betulus 30 de bucati la 2 m inaltime;

5. Epilobium angustifolium Album culoare alba 20 de bucati;

6. Euphorbia amygdaloides Purpurea culoare rosie 20 de bucati;

7. Hypericum androsaemum culoare galbena 5 bucati;

8. Molina caerulea Variegata- frunza panasat 17 bucati;

9. Alchemilla mollis 25 de bucati;

10 Sedum telephium 20 de bucati.

11. Euonimus fortunei- frunza panasat 2 bucati impreuna cu 2 ghivece Montenegro