Gazon - Scarificare si aerareAerare gazon - Scarificare gazon - Gazon –  Intretinere gazon         Operatiunile de intretinere gazon presupun scarificarea si aerarea acestuia. Scarificarea si aerarea pentru gazon se fac primavara (martie-aprilie) si toamna (septembrie).Gazon Scarificare si Aerare

 

Gazon – Aerare gazon


         Pentru un gazon
sanatos (gazon rulou sau seminte gazon), cu radacini bine dezvoltate este vital sa existe oxigen in sol, precum si microorganisme esentiale pentru un gazon verde si viguros.

         Aerarea este cu atat mai importanta pentru gazon, cu cat solul este mai argilos. Gradinile din Bucuresti sufera din acest punct de vedere, caci solul aici este foarte lutos (argilos), deci aerarea pentru gazon este obligatorie.

         Pentru aerarea unui gazon, pentru operatiuni ce tin de intretinere gazon, se foloseste un aerator gazon. Este un aparat ce face mici gauri, decompactand astfel solul.

         Aerarea pentru gazon se face cel mai bine in conditii de umezeala a solului.
Gazon – Scarificare gazon

 

         Scarificarea este cea de-a doua operatiune necesara unui gazon, primavara si toamna dupa aerare.

         Orice gazon are la baza firelor de iarba un material fibros si descompus, format din resturi de iarba taiata, frunze moarte, rizomi, etc. In cantitate mica, acest material este benefic pentru gazon, in cantitate mare nu. Procedeul de eliminare al acestui material se numeste scarificare - parte componenta a operatiunilor de intretinere gazon.

         Prin scarificare se elimina din gazon aceste uscaturi, ceea ce va imbunatati patrunderea aerului, a apei si a dezvoltarii microorganismelor necesare solului unui gazon.
         Este de preferat sa treceti de 2 ori cu scarificatorul pentru a scoate cat mai
bine materialul fibros mort.

         Primavara incercati sa faceti acesta operatiuni inainte de intrarea in vegetatie a gazonului (cand incepe sa creasca), pentru a evita distrugerea firelor tinere, ce sunt mai firave.

         Scarificarea trebuie facuta si toamna si primavara, de preferat cand pamantul este mai uscat. Chiar daca imediat dupa scarificare veti avea un gazon „ravasit”, el isi va reveni in cateva zile.

         Pentru scarificarea unui gazon, este de preferat sa utilizati un scarificator gazon. Se pot folosi si greble, dar rezultatul nu va fi acelasi.

 

         Pentru operatiuni de Intretinere gazon - Scarificare gazon - Aerare gazon, ne puteti contacta.