Paulownia, un arbore deosebit

 

Paulownia, sau Arborele Printesei cum este denumit popular, este un arbore de esenta tare, originar din China, foarte bine aclimatizat in Romania, si din ce in ce mai popular datoritaPaulownia
calitatilor lemnului, care se foloseste in industria lemnului.

El se dezvolta foarte repede, are cea mai rapida crestere din lume. Lemnul sau se foloseste la producerea de instrumente muzicale, mobilier de lux, iahturi si avioane usoare, fiind lemn de esenta tare, foarte usor. Deasemenea, lemnul este foarte rezistent, dar si estetic.

Paulownia este numita si “aluminiul lemnului” (are 33% din greutatea stejarului si 50% din greutatea pinului), este un arbore cu coronament mare, larg si lujeri grosi, cu frunze foarte mari si flori grupate in inflorescente de dimensiuni mari, de culoare mov sau albe, parfumate. Infloreste spectaculos in perioada aprilie-mai, este rezistent la seceta si are o perioada lunga de viata, de pana la 80 de ani.

In ultima perioada interesul pentru infiintare de plantatii de Paulownia a crescut foarte mult, desi a fost introdus in Romania in urma cu foarte multi ani. Acest arbore se utilizeaza si in scop decorativ si ornamental in gradini si parcuri.

Paulownia este un arbore foarte usor de intretinut si practic. Se dezvolta bine in orice tip
de sol, avand un ritm de crestere foarte intens, in primii ani de viata creste 2-3 metri/an, iar valoarea comerciala a lemnului este asemanatoare cu cea a lemnului de nuc. Avantajul sau este ca ajunge la maturitate la 7-8 ani si poate fi valorificat mult mai repede decat lemnul altui arbore. Lemnul se usuca foarte repede (30-60 zile), fara sa se deformeze, iar in cuptor uscarea dureaza
doar 30-60 de ore.

Frunzele de Paulownia sunt destul de mari, de 50-60 cm in diametru si sunt un ingrasamant natural ecologic, fiind folosite si ca hrana pentru animale.

Este ideal pentru formarea unor perdele de protectie impotriva zgomotului urban, si suporta in acelasi timp foarte bine praful si poluarea. Se regenereaza rapid, din rizomi subterani si fixeaza
foarte bine solul, din acest motiv fiind recomandata plantarea ei in zonele cu alunecari de teren.

Florile sale sunt foarte apreciate de albine, si  poate produce chiar mai multa miere decat in salcamul.

Anumite studii au ajuns la concluzia ca are si proprietati anti tantari, indepartand tantarii pe o suprafata egala cu diametrul coroanei sale.

Paulownia este destul de rezistenta la seceta, fiind foarte potrivita pentru zona de sud a Romaniei, unde in perioada verii este canicula si ploua putin. In ultimii ani, s-au creat numeroase plantatii de
Paulownia in Romania, si interesul intreprinzatorilor este in continua crestere, deoarece lemnul este de calitate superioara, si este foarte cautat in strainatate, plantatiile existente fiind deja contractate pentru vanzare la maturitate.