Intretinerea de toamna a gradiniiIntretinerea gradinilor presupune o serie de operatiuni specifice fiecarei perioade din an.

 

Intretinere de toamna a gradinii

 

Toamna, cu precadere in septembrie si octombrie, gazonul si plantele decorative sufera unele interventii necesare pentru buna lor dezvoltare, iar unele straturi de flori trebuiesc pragatite inca de pa acum pentru primavara.

 

 

La gazon se face scarificarea si aerarea, practic se curata uscaturile rezultate din timpul verii, cand este canicula, si se fac mici gauri in pamant pentru favorizarea microorganismelor, si o buna absorbtie  a ingrasamintelor ce le dam. Tot acum se fac si suprainsamantarile. Daca aveti gauri in gazon, sau zone cu iarba uscata, aruncam samanta noua pentru repararea acestora. In functie de situatie folosim seminte de gazon sport, seminte de gazon cu trifoi, sau doar trifoi.

 

 

  

 

 

In septembrie se tund si gardurile vii, in mod deosebit cele formate din conifere. Este de doriti sa faceti aceasta operatiune acum, astfel incat ranile provocate la tundere sa aiba timp sa se vindece inainte de venirea frigului. Pentru tunderea lor se folosesc trimmere speciale, care asigura tunderea corecta si in siguranta a plantelor. Nu taiati niciodata mai mult de o treime din inaltimea
totala a gardului viu, altfel riscati sa-l desfrunziti, si acesta nu se va mai regenera.

 Intretinerea de toamna a gradinii

La conifere se fac aplicatii de tratamente fito-sanitare impotriva focului microbian. Ele au
tendinta sa faca uscaturi in interior, iar acest lucru trebuie controlat, pentru a evita o desfrunzire excesiva.

 

La plantele decorative tunderile sunt de regula de ordin practic si estetic, si in cele mai multe cazuri se fac in functie de dorinte.

 

 

Tot in aceasta perioada, se fac si plantari specifice; vorbim in mod deosebit de bulbi. Acestia se monteaza acum, urmand sa rasara si sa infloreasca la primavara. Avem o varietate destul de mare de bulbi de toamna cu care ne putem juca. De la lalele, narcise, allium, zambile si pana la firavele branduse, toate ne vor incata privirele cu culorile lor in lunile de primavara. Nu uitati de bujori! Rizomii acestora se monteaza acum, intr-o zona cu mult soare, urmand ca si acestia sa
apara in gradina voastra la primavara.