Articole

LinkedIn

 

Tehnica montarii trifoiului pitic si a gazonului


Ne aflam in plin sezon si de platari, iar montarea unei peluze de trifoi pitic sau de gazon este printre elementele centrale ale amenajarii oricarei gradini.

Desi multa lume crede ca montarea trifoiului si a gazonului presupune aceleasi operatiuni, in realitate cele doua tehnici difera substantial una de cealalta.

 

Pentru realizarea unei peluze de trifoi trebuie sa incepem cu pregatirea solului. Acesta trebuie sa fie foarte pufos si perfect maruntit, astfel incat radacina de trifoi sa poata penetra pamantul cat mai usor. Daca pamantul este tare si crapat, trebuie mai intai sapat. Fie folositi o cazma, sau o motosapa cu plug. Motosapa are marele avantaj de a si marunti foarte bine pamantul. Daca nu aveti motosapa, dupa sapare pamantul se marunteste cu o sapa.

 

trifoi alb pitic

Ulterior, pamantul trebuie greblat, astfel incat sa obtineti o suprafata uniforma si aparent neteda, fara bolovani. Apoi se tavalugeste.

Imediat dupa pregatirea solului, puteti insamanta. Se traseaza santuri superficiale de 1,5-2 cm adancime, se presara samanta si se acopera cu putin pamant. Distanta intre santuri trebuie sa fie de 10-12 cm. Atentie: nu se mai tavalugeste pamantul dupa ce ati pus samanta. Daca faceti acest lucru, veti presa si intari solul, iar firului de trifoi ii va fi mult mai greu sa iasa. Timp de o saptamana dupa insamantare, pamantul trebuie udat. Jetul de apa trebuie sa fie in ploaie, nu direct pe pamant pentru a nu indeparta pamantul pus peste samanta.

Pentru un trifoi des, trebuie sa semanati  40 gr la 1 mp.

Avantajele trifoiului fata de gazon sunt: rezistenta mai buna la seceta, trafic (inclusiv la caini), si faptul ca nu trebuie tuns la fel de des. Nu este insa la fel de uniform ca si gazonul.

Trifoiul este perfect pentru inverzirea pajistilor, sau pentru gradini unde se doreste o intretinere redusa.

 

 gazon

Pentru peluza de gazon, pregatirea pamantului se face identic ca si pentru trifoi. Insa, samanta se arunca direct pe pamant, in mod uniform, fara santuri, si fara a mai pune pamant peste ea. Foarte important: dupa aruncarea samantei, aceasta trebuie fixata usor de pamant cu ajutorul unei greble, si apoi se tavalugeste, pentru a se lipi. In acest fel, samanta are contact sigur cu solul, si nici pasarile nu vor reusi sa o manance. Foarte important este sa udati abundent 7-10 zile de la insamantare. Practic pamantul trebuie sa fie constant umed. Udarea se face tot in ploaie, ca si la trifoi, pentru a nu spala samanta.

La gazon puteti opta pentru mai multe tipuri, in functie de situatia din gradina dumneavoastra: gazon de seceta, sport (trafic intens), sau gazon de umbra.

Fata de trifoi gazonul ofera o peluza cu aspect de covor, perfect uniform. Gazonul se recomanda pentru gradini rezidentiale, si unde exista disponibilitate pentru o intretinere laborioasa.

 

Puteti opta si pentru o combinatie intre gazon si trifoi ( puteti cumpara amestec), pentru acele gradini in care exista  si zone dificile pentru iarba: mult soare, prezenta unui caine, sol dificil, etc.

In acest caz folositi mai degraba tehnica de montare pentru gazon, fara a tavalugi puternic la sfarsit.

 

Cristina Stinghe