Crearea unei perdele protective de arbori

 

Scopul realizarii unei perdele protective de arbori este legata de dorinta noastra de a ne construi un spatiu ferit de praf, sau cel venit de pe campuri, daca locuim in zone de suburbie, sau un spatiu protejat de vant si de zgomotul urban.


Necesitatea protectiei anti praf si anti zgomot este evidenta si usor de inteles pentru oricine. Vantul, pe langa faptul ca poate fi deranjant pentru oameni, si pentru activitatile ce le desfasuram in gradina, poate fi si daunator pentru unele specii de plante mai sensibile.


Cand infiintam o astfel de perdea, trebuie in primul rand sa stabilim latura, sau laturile pe care urmeaza sa plantam arborii. Bine inteles ca, in primul rand luam in calcul directia curentilor de aer – din ce directie bate vantul mai des. Insa, nu este acesta singurul aspect care ne intereseaza.


Important este ca arborii plantati, si implicit coronamentul lor, sa nu blocheze patrunderea razelor de soare in gradina. Altfel riscam ca la un moment dat, pe masura ce pomii se dezvolta, intreaga gradina sa fie cufundata sub umbra, ceea ce va dauna atat plantelor, cat si gazonului din curte.


Un alt element de retinut, este distanta dintre gard, sau casa, si arbori. Unele specii foioase dezvolta radacini foarte puternice, ce pot ridica fundatii de beton. Este de preferat sa nu montati pomi mai aproape de 2 m de gard, sau casa. Deasemenea, distanta dintre arbori trebuie sa fie, in functie de specie, de macar 4-5 m. Insa, exista si specii – de conifere – care nu pun probleme cu radacinile, si care pot fi montati mai aproape unele de celelalte.


Cand alegeti speciile de arbori pentru perdea, trebuie sa tineti cont de suprafata gradinii, cantitatea de lumina care acestia o vor primi, si de tipul de sol pe care il aveti. O prima decizie luata va fi daca optati pentru arbori foiosi, sau pentru conifere – cu frunzis vesnic verde.


Daca aveti o gradina de suprafata mare, cu garduri largi, care automat este expusa vantului, este recomandat sa montati arbori foiosi de talie mare, care dezvolta coronament bogat. Astfel de specii sunt Platanii, Paulownia, Teii, Frasinii, Stejarii. Cu acestia trebuie sa tineti cont de dezvoltarea radacinilor. Cea mai buna varianta vesnic verde pentru gradinile mari este Pinul. El ofera o foarte buna protectie impotriva vantului.


Cand vorbim de o gradina mica (sub 400 mp), arborii de mai sus nu sunt o varianta potrivita. O astfel de perdea ar fi disgratioasa, si foarte impractica. Puteti folosi, in acest caz specii de Ciresi decorativi, Koelreuteria paniculata. Sau, pentru o varianta varde si iarna, puteti alcatui un gard viu din Thuja, Tisa, sau specii de Jenuieri pe inaltime. Acestea din urma, insa au nevoie de conditii bune de lumina, si de un sol foarte bine drenat. Radacinile coniferelor nu ridicata betonul, iar ei pot fi plantati unul langa celalalt.


Oricare din variante veti alege, atunci cand plantati, adaugati in groapa de montaj pietris, peste care se arunca ceva pamant, si apoi se aseaza planta. Acest lucru ajuta drenajul, si astfel buna sanatate a radacinilor.

 

Cristina Stinghe