Plantele perene – culoarea din gradinile noastre

 

 

Adeseori desconsiderate, atat de producatori, vanzatori, dar si de iubitorii de gradini, plantele perene reprezinta sarea si piperul unei amenajari, fie ea mai rustica, sau formala.


Producatorii le evita, deoarece presupun multa munca in producerea si intretinerea lor, vanzatorii pentru ca sunt ieftine si neprofitabile, iar clientii de multe ori nu le cunosc, nu le gasesc, si … “sunt prea mici pentru a le acorda importanta”. Interesul clientilor, si din pacate si al specialistilor este indreptat mai ales catre forma, cadrul gradinii, adica arbori si arbusti (si bine inteles gazon), dar totusi continutul este cel care confera individualitate, originalitate si suflet spatiilor noastre verzi. Iar continutul este dar de culoare, de jocul de cromatica, de diversitatea florilor, in formele lor, parfumul emanat, perioada de inflorire.

 

Alyssum saxatyleIn ceea ce priveste speciile de perene, numarul acestora este intr-atat de mare, incat ne permite sa jonglam, si sa le putem utiliza indiferent de morfologia aranjamentului, de tipul de gradina, sau de conditiile de sol, lumina, apa, etc.


Va voi da azi doar cateva exemple din vasta “colectie” de perene disponibile, si perfect aclimatizate in Romania. Inainte, insa ar mai fi de precizat ca plantele perene mai au calitatea de a fi foarte potrivite pentru ghivece, si jardinière, ceea ce face din ele o optiune excelenta pentru amenajarea teraselor.Incep cu una din favoritele mele, anume Alyssum. Exista foarte multe specii (atentie unele sunt anuale, iar unele bienale), de dimensiuni diferite, si in culori diferite (mov, alb, galben, roz, rosu), insa toate au calitatea de a crea un covor colorat pe substratul pe care sunt plantate. Mari iubitoare de soare, dar si de apa (mai ales daca sunt in ghivece), unele specii emana seara un parfum fin, delicat. Se inmultesc prin seminte, dar si prin radacini.


Folosite adesea pentru geometrii vegetale sunt Sempervivum, si Sedum. Plante de talie mica, ele sunt decorative si prin flori, dar si datorita culorii frunzelor. Acestea pot fi rosii, verzi, galbene, argintii, ceea ce si permite folosirea lor in realizarea unor covoare cu motive bine delimitate. Pot fi plantati si la soare, si in semi-umbra, si deasemenea se preteaza perfect si la ghivece.

 

Genul Phlox, care cuprinde specii variate

Phlox

in cromatica, dimensiune, cerinte de mediu,si perioada de inflorire, este printre preferatele gradinarilor priceputi. Rezintenta, si usor de intretinut si inmultit, Phloxul ofera multiple posibilitati de utilizare: la soare, la umbra, in aranjamente, ca si covor, sau individual in tufa.

Aubrieta, Armeria, Campanula, Vinca, Viola sunt inca cateva exemple care vor imbogati gradinile dumneavoastra.


Le puteti cumpara fie rasad (va recomand aceasta varianta), fie seminte. La achizitionarea rasadurilor, asigurati-va ca planta este bine dezvoltata. Plantati-le cat mai repede, si nu tineti rasadurile in ghivecele de productie la soare. Ghivecele sunt din plastic negru si subtire, se incing si coc radacinile plantelor.


Mult success.

 

Cristina Stinghe