Legenda florii de Craciun


In ultimii ani s-a format si la noi in tara o traditie in privinta decoratiunilor de Sarbarile de iarna, care are in vedere florea de Craciun, sau Steaua Craciunului, in speta Euphorbia poinsettia. Aceasta planta este foarte iubita datorita culorii rosu aprins, pe care frunzele sale o capata in preajma sarbatoririi nasterii Domnului. Este astfel foarte decorativa pe mese, sau in diverse aranjamente de plante.

 

Putina lume stie insa legendele care stau in spatele acestei plante, si cum a ajuns ea sa fie nelipsita din casele oamenilor cu ocazia sarbatorilor.

 

Florea Craciunului a fost adusa prima oara in SUA din Mexic de ambasadorul american Dr. Poinsett, de aici si numele american dat plantei de Poinsettia.

 

Se spune ca undeva intr-un satuc indepartat din Mexic traiau un frate si o sora, foarte saraci care abia aveau ce manca. Odata cu apropierea Craciunului, in sat se organizau diverse targuri, festivitati si parade care atrageau copii. Ca deobicei,  era o atmosfera foarte vesela si toata lumea se bucura. Mai mult decat atat, in biserica satului s-a montat o scena cu mici statuete si obiecte ce infatisau nasterea Domnului, iar copii doreau sa aduca mici cadouri si sa le lase puncului Isus. Cei doi frati ar fi dorit si ei sa aduca un cadou costisitor care sa-i placa Lui. In timp ce toti copii vorbeau intre ei, ce ar cadou ar fi cel mai potrivit pentru prunc, si ce ii vor cumpara, cei doi frati stiau ca nu au bani sa cumpere un cadou, si nici nu aveau nimic de oferit ca dar.

 

Cu toate acestea ce doi frati nu puteau rezista tentatiei de a vedea macar odata Pruncul, si de a-i oferi ceva. In ajunul Craciunului, cei doi au venit putin mai devreme decat ceilalti la biserica. Cum nu aveau nimic de oferit, s-au gandit sa smulga cateva buruieni care cresteau in curtea bisericii, pentru a-i face un pat moale pruncului Isus, si pentru a-i decora leaganul. In timp ce faceau acest lucru, au aparut si alti copii la biserica, si cand i-au vazut pe cei doi au inceput sa fie rautaciosi si sa rada de ei. Fratii erau in lacrimi de rusine, cand s-a intamplat un miracol. Dintr-odata frunzele acelor buruieni au devenit de un rosu aprins, si au capatat forma unei stele, intr-atat de frumoasa ca toata lumea a ramas uimita de splendoarea ei. Toti satenii au realizat ca dar de dragoste al celor doi frati, a fost mai drag lui Isus decat toate celelalte cadouri scumpe cumparate cu bani.

 

De atunci, Steaua Craciunului a devenit  florea favorita pentru decoratiunile de Craciun.

 

Cristina Stinghe